5 Mart 2012 Pazartesi

5 MART GENEL COĞRAFYA DERSİ VE ARAŞTIRMALARIM

AKSARAY VE HASANDAĞI
Aksaray'da yer altına suyun geçememesi tabakanın geçirimsiz olduğunu yani şişen kil topraklarına sahip olduğunu gösterir.Bu kil topraklarının olması demekte Aksaray'ın eski bir göl tabanı olduğunu gösterir.Buradan çıkarılacak sonuç eğer bir yerde kil  varsa orası göl tabanıdır.


Hasan dağı Aksaray'da bulunan Türkiye'nin 2. en büyük volkanik dağıdır.İkiz konilerden oluşmaktadır.Binlerce yıl geçmişi vardır.Bundan on bin yıl önce Tuz Gölü bugünkünün 3 katı büyüklüğünde ayrıca Konya-Ereğli arasında büyük bir göl bulunmaktaydı.o dönemde Tuz Gölü tatlı suya sahipti. Bunlara bağlı olarak Hasan dağı bir ada konumunda olup yeşilliği oldukça fazla olan bünyesinde bugünkünden daha fazla canlı barındıran bir yaşam alanıydı..


Hasan Dağının  oluşumuna gelince kıta hareketleri sonucu Ankara yönünde bulunan levha tabakasının hareketleriyle oluşmuştur.


Günümüzde de Hasan Dağında yaylacılık faaliyetleri sürmektedir.



HASAN DAĞI
Ben, beni bileli orada durursun
Acaba yaşın kaç Hasan Dağı?
Şayet yerinden memnun değilsen
Başka diyarlara göç Hasan Dağı
 anonim


YILDIZ

Bütün yıldızların yaşamı bünyesinde 1 atom bulunan  gaz bulutlarından başlamaktadır. Daha sonra çekim kuvvetinin artması yıldızların oluşumuna ortam hazırlar.Yıldızların görevi hidrojeni helyuma dönüştürmektir.Bunu milyonlarca yıl gerçekleştirdikten sonra bünyesinde hidrojen kalmayınca yıldız büzüşmeye uğrar. Bu büzüşme sonucu yıldızın dış yüzeyi soğur.Bu sırada merkez ısısı 100 milyon santigrattır.

SOLUCAN DELİKLERİ

Bilim adamlarının üzerinde araştırma yaptığı gündem de yeri olan bir konudur. Paralel evrenler arasındaki geçişin sağlanması için kullanılacağı düşünülen teoridir. Paralel evreni araştırdığımda aklıma gelen ilk şey ahiret inancı oldu.Bilim adamları bizim ahiret inancımızda yer alan cennet, cehennem, sırat, kevser gibi terimlere değişik isimler takarak maddi yönüyle araştırmaktadır. Paralel evrenin ne olduğundan bahsettikten sonra solucan deliği konusunun üzerinde duralım. Solucan deliği bu büyüklüğünü bile hayal edemediğimiz evrenler arasında geçişin sağlanmasına yarayan deliklerdir.Benim aklıma bir sürü soru geldi:
 Büyüklüğünü bile hayal edemediğimiz yani aklımızın bunu düşünmekten aciz olduğu evrenler arasında geçiş acaba kaç bin sene alır ?Cevabım milyonlarca sene..


Yine bir soru daha vakti geçtik diyelim insan acaba o kadar radyasyon içerisinde oraya sağlam bir şekilde ulaşabilir mi ? Cevabım  hayır..


Bunu da geçtik diyelim karadelik tuzağından kurtulma şansı kaç? Cevabım milyarda bir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder